tisdag 21 december 2010

Cirkeln är sluten

Lördagen den 2/10-2010 kom jag in på Södertälje sjukhus akutmottagning efter att ha fallit av Sandrev under en hoppträning. Idag var jag tillbaka på sjukhuset för en sista röntgen och för att träffa läkaren för att (förhoppningsvis) ta av korsetten. Efter röntgen blev jag hänvisad till akutmottagningen för att träffa min läkare, pga av all snö har halkolyckor av alla de slag formligen exploderat de senaste dagarna med en följd att antalet benbrott också ökat lavinartat och därför tog min läkare emot mig på akuten idag, så man kan säga att cirkeln är sluten. Jag började på akuten och jag "slutade" på akuten.

Efter genomgång av röntgenplåtarna fick jag äntligen efter 12 veckor ta av mig korsetten.

Korsett utan mig i den :D
 Det känns otroligt ovant utan korsetten. I början kändes det väldigt vingligt och ostadigt och det känns fortfarande nästan som om jag har korsetten på mig för jag har behållt hållningen och kan inte slappna av i ryggpartiet riktigt. Läkaren informerade om att jag troligen kommer att få väldigt ont i ryggen framöver och jag kommer nog att vara tvungen att äta värktabletter igen men det är framförallt en muskulär smärta och inget att "vara rädd för", vilket känns skönt att veta.

Jag fick pröva att vrida överkroppen åt höger och vänster samt luta mig lite framåt men det kommer att ta tid innan jag är tillbaka i min normala rörlighet och kondition. I morgon ska jag träffa sjukgymnasten för att lägga upp ett träningsprogram för ryggen och då ska jag passa på att även lämna tillbaka rullatorn :)
Fick höra på jobbet idag att det kommit ngn typ av "värsting" rullator som kostar typ £38 000 och som kan fällas ihop till att knappt ta någon plats alls, den har blivit väldigt populär och kan beställas med extra tillbehör som typ metallic-lack etc.... Hmmm, jag lägger nog hellre de pengarna på en ny bil faktiskt ;)

Igår var sista dagen som Hemtjänsten var hit och idag hämtade jag mina nycklar som de haft. Känns otroligt skönt att klara mig själv igen :)

I morgon är det dags för elddopet att köra 30mil norrut för att fira jul m familjen. Jag har ju inte sett morsan å broder sedan 3/10 och övriga i familjen sedan semestern så det känns som det är dags igen och det känns jättebra att fira jul med dem. Jag har bestämt för att ta det lugnt och köra i min egen takt och stanna till och vila flera gånger, bland annat blir det nog i Stora Väsby, utanför Uppsala, Gävle bro och Tönnebro innan jag kommer hem.

Btw så tyckte läkaren att jag skulle korka upp champagneflaskan nu när jag äntligen blivit av med korsetten och jag kan inte göra något annat än att hålla med: SKÅL!!!!!!!!

Fattighjon, oäktingar och en barnamörderska

Det är var min släkt består av för tillfället. En kompis introducerade mig till släktforskningens värld i helgen och jag blev biten på en gång. Ovanstående är vad jag har hittat hittills i släkten och jag har fram till omkring 1840-1850-talet nu. Det är lite synd att jag inte upptäckte den här hobbyn liiite tidigare - tänk vad mycket jag hade hunnit med under min sjukskrivning och jag hade sluppit alla tråkiga repriser och såpoperar på dagarna.

Det är ju inte det lättaste att läsa gamla husförhörslängder och födelse/dop böcker utan ibland önskar jag att jag hade en expert bredvid mig som kunde hjälpa till. Jag har (för att få lite hjälp på traven) nu gått med i jobbets släktforskarförening, de brukar arrangera resor till Arninge ibland och flera av dem är experter på släktforskning. Är det någon som kan komma underfund vad min mormors farfar heter i efternamn?

Det jag har lyckats tyda är: Statdräng Hans XXXX och hustru Anna Greta Jansdotter i Norrmalmas (församling?). Utdraget kommer från Estuna kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/SSA/1502/C I/5 a (1817-1861) s163

Vem är då denna barnamörderska i titeln? Jo hon hette Eva Kristina Ekström och var född 1845, hennes dotter är min mormors mor. Eva Kristina fick barn 1866, 1869, 1872, 1885, 1887. Det var sonen Ernst Rickard som var född 1872 som hon dömdes för barnamord 1873 och blev dömd till livstids straffarbete, troligen var det ett misslyckat självmordsförsök som låg bakom. Efter 10år blev hon benådad men berövad hennes "medborgerliga rättigheter". Fadern till alla hennes barn är än så länge okänd. Hennes son Gustaf Adolf var född 1885 och satt på uppfostringsanstalten Hall i Södertälje. Hall startade 1876 som en “förbättringsanstalt för vanartad ungdom”. Verksamheten inriktade sig på barn från tio till femton år gamla. Barnen som togs omhand var fattiga, försummade och som tycktes vara brottsbenägna, det betydde att de frihetsberövades vare sig dem begått brott eller inte. Min mormors mor är dottern Frida Eugenia som ska vara helsyster till Gustaf Adolf, hon var född 1887 i Arbrå, mindre än en mil från den plats jag är född och uppvuxen).

Det är helt otroligt vad man kan hitta via nätet idag. Min morfar släktforskade under sin levnad (han dog runt 1990) men då var han tvungen att resa runt till olika församlingar för att hitta informationen, idag finns det mesta digitalt. Tyvärr tog ingen tillvara på morfars forskning och den är nu försvunnen för alltid.

Riksarkivet är en väldigt bra källa för släktforskare: http://www.svar.ra.se/

Sitt vackert

Så var stolarna äntligen monterade, jag monterade ihop den första själv direkt på söndagkvällen när jag fick dem och sedan fick jag hjälp av en kompis att montera ihop 3 till. Tyvärr visade det sig vara lite "ikea-kvalité" över dem så gängningen fungerade inte riktigt och det gick inte att få ihop tre av stolarna, efter att ha bytt stolsben mellan några av dem fick vi ihop totalt 4 av dem till slut och de andra två måste vi fixa till med en gängtapp och lite "handpåläggning" men de är otroligt sköna att sitta på och väldigt snygga oxå - eller hur? ;) 


De passar perfekt in i köket och jag är jättenöjd med dem (trots monteringsproblemen) visst ser det lite juligt ut nu.

När jag var hos Bernhardssons så såg jag även en fåtölj som jag fastnade för, men jag tyckte inte riktigt att jag hade råd med den oxå plus att den garanterat inte fått plats i bilen tillsammans med stolarna. Men som sagt, jag fastnade så för den så på tisdagen så var jag tvungen att åka tillbaka och köpa den oxå!!!



Så nu har jag slängt ut den trädgårdsstol jag har suttit och kikat på TV i de senaste 3 månaderna och bara njuter när jag sitter i min härliga fåtölj. "Tyvärr" har ju katterna upptäckt den oxå, men det innebär ju bara att nu får jag plats i soffan oxå för tidigare har de ockuperat den totalt ;)



söndag 12 december 2010

Stolproblem

Ytterligare en ny person från Hemtjänsten idag, totalt har 16personer och 1 praktikant besökt mig under dessa två månader, det blir igenomsnitt fyra dgr/person fastän jag vet att flera stycken har varit här betydligt fler gånger. Jag börjar iaf äntligen se ett slut på detta med både korsett och Hemtjänst. I torsdags sade jag nämligen upp Hemtjänsten from 20/12 och det känns helt underbart! Tänk att kunna duscha själv, städa själv, mata katterna igen, gå upp ur sängen när jag vill (well det kan jag ju numera oxå men ändå), tvätta när jag vill, hur jag vill samt hur många maskiner jag vill samt slippa stressa på morgnarna eftersom man inte vet när och om de kommer och vem det är som kommer. Slippa ha välstädat varje dag (well så gott det går iaf) och slutligen slippa vara urtrevlig varje morgon. Eller slippa helger som denna, i lördags skulle de komma 8.30 men inte förrän e 10.15 dök personen upp och i morse ringde de kl 08(!) för att säga att de inte kommer förrän efter 10.00 vilken jäkla tur att personalfesten var i fredags å inte igår för annars hade jag inte blivit glad att bli väckt av mobilen kl 08...

Nu låter det säkert som jag är jättegnällig och jätteirriterad MEN jag är OTROLIGT glad och tacksam för den här hjälpen som jag fått under den här tiden. Utan Hemtjänsten har jag ingen aning om hur jag skulle ha klarat mig dessa två månader. Man får se det som ett friskhetstecken att man orkar klaga på småsaker ;)

Som sagt ovan så var jag på personalfest i fredags och hade så otroligt skoj! Försökte på slutet att även svänga mina "lurviga" men det var helt klart överkurs så runt kl 00 packade jag ihop och åkte hem, jättenöjd efter kvällen. Mitt "bord" vann karaoken mycket tack vare de låtar som vi sjöng (läs skrålade): Växeln Hallå, Sånt är livet och slutligen eftersom vi inte kom på någon bättre och en kille tjatat om den hela kvällen - Stad i ljus.. Jag är väldigt tacksam för mina Singstars-skivor hemma som gjort att jag faktiskt sjungit dem alla tidigare ;)

Lördagen var helt klart dagen efter kvällen före och jag låg mest och läste och tittade på TV i sängen.

Mina köksstolar har helt klart sjungit på sista versen de sista åren, jag har "ärvt" dem efter morfar och de är väl tillverkade i tidernas begynnelse el iaf någon gång på 50-60 talet och de senaste åren har de sett allt mer skamfilade ut och nu har de även börjat lossna i limningen så man får trycka ihop dem lite då och då så att de inte ska falla isär. Har testat att sitta på dem nu och kan krasst konstatera att de inte fungerar för min rygg att sitta på dem längre och att de helt enkelt måste bytas ut. Har scannat nätet efter lite olika stolar men idag åkte jag iväg till Bernhardssons i Strängnäs tillsammans med E och provsatt och hittade stolarna med stort S. Åhh vad sköna de var att sitta på och inte alls så dyra heller. Jag behöver 4 stolar och att köpa fyra stolar kostade 4 * 860kr eller så kunde man köpa 6st för ett paketpris a 3500 så vad tror ni att jag tog? ;)

Btw - ingen som har vägarna förbi här hemma å kan hjälpa mig att montera dem? *s*

tisdag 7 december 2010

Nya mål och milstolpar

Är nu inne på andra arbetsveckan och det känns fortfarande riktigt bra att vara tillbaka. Känns dock inte som om jag kommit in i allt ännu vilket är lite frustrerande, men det får väl helt enkelt ta den tid det tar. Chefen är på besök den här veckan och jag hoppas att han har lite tid över för mig den här veckan - är en hel del saker som jag vill stämma av innan jag tar tag i "storprojekten" igen.

I helgen nådde jag en ny milstolpe genom att köra bil för första gången efter olyckan. M var med som moraliskt stöd och ev ny chaufför beroende på hur det kändes. Men jag hade inte behövt oroa mig - det kändes jättebra att vara tillbaka bakom ratten, visst det var lite stelt och orörligt och fickparkering är lite jobbigt men annars kändes det bra. Jag var inte alls så otymplig som jag trodde jag skulle vara och kom åt att titta bra i både backspegel och sidospeglar. Nu kör jag själv till jobbet och det är jätteskönt att slippa vara beroende av andra att ta mig till och från jobbet. Ytterligare ett stort plus är att jag nog kommer att kunna köra själv upp till Bollnäs över jul *jippi* Jag och M var ute i över 2½ timme i lördags inkl både bilkörning och storhandling och om jag orkar med det utan pauser så lär en 30mils tur till Bollnäs inkl åtminstone 3 planerade stopp fungera. I helgen funderar jag på om jag ska åka till Nyköping el kanske Strängnäs m en kompis för att se hur det känns att köra lite längre.

Idag träffade jag sjukgymnasten för första gången. Jag fick jättebra förtroende för honom omgående. Först gick vi igenom remissen och svaren från magnetröntgen och sedan undersökte han axeln för att se om röntgensvaret stämde överens med hans åsikt (och som tur var gjorde de det ;) ) Därefter visade han på olika bilder hur axeln är uppbyggd och var mina inflammationer etc sitter vilket var jättebra tycker jag. Slutligen så fick jag först behandling och sedan en övning som jag ska göra 3ggr/dag i en vecka till jag ska träffa honom nästa vecka igen. Vi har även börjat prata lite om "livet efter korsetten" och eftersom jag även har problem med mitt ena knä (mindre förslitning i knäleden) så kommer vi att träna hela kroppen med både stabiliserings-, balans- och styrkeövningar vilket känns helt otroligt faktiskt. Slutligen mer eller mindre lovade han att jag nog kan dra på mig längdskidorna i februari även om jag inte kommer att kunna köra tjejvasan i vår. Känns helt klart som om jag är på G nu :-D

tisdag 30 november 2010

Gôtt att vara tillbaka!

Igår var jag tillbaka på jobbet igen, visserligen bara på halvtid till en början men det känns ändå som om jag vunnit högvinsten på lotto - tänk att jag faktiskt är på väg tillbaka till mitt gamla liv! På ett sätt känns det som om jag aldrig varit borta - visserligen hade jag nästan 700 olästa mail i inboxen, almenackan på väggen visade på september och kalendern i Outlook var i stort sett tom, men chefen hade fortfarande svårt att hinna med avstämningsmötena och det verkar inte ha hänt ngt av vikt i något av mina projekt så det är "bara" att plocka upp trådarna där jag lämnade dem. På ett sätt känns det väldigt skönt och på ett sätt känns det lite mindre bra - det känns skönt för då vet jag att det blir gjort på "mitt" sätt, men samtidigt är det inte kul att mina kunder fått vänta och att de inte kommit vidare med sina "problem".

Det känns riktigt bra att vara tillbaka, jag gillar verkligen mitt jobb och det har varit kul att få dyka ner i högarna  och leta reda på lösa trådändar, försöker även informera de flesta om att jag är tillbaka men som tur är fungerar djungeltelegrafen (och Facebook) ;) som utmärkta kanaler och de som jag inte hunnit meddela har redan hunnit höra det och det är så kul för så många verkar uppriktigt glada åt att jag är tillbaka oxå, så ngt bör jag väl göra "rätt" på jobbet?

Ryggen har hållit över förväntan - visserligen har jag varit väldigt trött när jag kommit hem och jag har fått gå och vila ett tag, men jag har iaf inte ont i ryggen och bara det är ett framsteg.

Läkaren har skrivit "fel" på sjukintyget el rättare sagt missat att fylla i att jag inte kan ta mig till jobbet på vanligt sätt (jag får ju inte köra bil m den här korsetten å promenader är ju uteslutet) och därför får jag inte resorna betalda av F-kassan förrän jag fått ett nytt sjukintyg. Enligt F-kassan tar det ung en vecka för att få ett beslut efter att läkarintyget kommit och och då är vi redan framme i mitten på december och jag ska ta av korsetten den 21:a så jag har beslutat att inte lägga ner någon extra tid på att försöka få tag på läkaren och få ett nytt intyg för bara 1½ vecka så just nu löser jag transporterna t/f jobbet genom att vicevärden S ställer upp eller att jag samåker m M på morgnarna. Som "tur är" så har Ms bil gått sönder, så vi tar min bil vilket gör att jag inte har riktigt lika dåligt samvete över att hon får skjutsa mig kors å tvärs - nu har vi ju lite av en win-win situation bägge två. M kommer iväg till jobbet utan att behöva promenera å kan åka å storhandla när hon behöver och jag får skjuts till jobbet. Har tänkt att försökta ta en liten provtur i helgen med bilen å känna hur det känns och se om jag kan köra själv framöver. Var iväg och hämtade ut mitt p-tillstånd på jobbet idag så nu har jag iaf p-plats när jag kan köra igen.

Det verkar lösa sig m julen iaf, S har ju sagt att han kan ställa upp och skjutsa mig om jag inte tar mig upp på annat sätt och igår fick jag reda på att en granne ska fira julen i Hassela och hon åker upp den 22a, precis som jag tänkt så eventuellt kan jag lifta med henne. Skulle kännas väldigt skönt att kunna samåka m henne och inte "tära" för mycket på S - han måste iaf komma upp å hämta mig isf.

Sista dagarna har hemtjänsten strulat väldigt. Jag har lagt in om jag vill ha sovmorgon på helgen å att de inte ska komma förrän e 8.30 på helgmorgnarna men det verkar nästan som om de lagt in om det VARJE morgon vilket verkligen skapar problem speciellt när det är duschdag och jag nu även ska jobba. Igår fick jag fixa duschandet å påklädandet helt själv eftersom de inte dök upp förrän 08.50 och jag skulle åka till kl 09 och i morse kom hon inte förrän 8 och jag skulle iväg kvart över.  Det är tur att jag är så pass "frisk" nu så jag klarar det mesta själv men det är väldigt stressande att inte veta när/om de kommer när man har en tid att passa. Det funkar att duscha själv även om jag har lite svårt att få över benen över badkarskanten och inte kan torka underbenen/fötterna när jag duschat samt har jätteproblem att smörja in dem efteråt men det går ju även om det tar tid å är lite krångligt. Just nu brottas jag främst m mina strumpbyxor som inte är de lättaste att ta på själv.

Ytterligare en jobbig del i det hela är att det är helt nya personer som har börjat dyka upp från Hemtjänsten vilket gör att de inte har någon aning om rutinerna här och jag måste instruera/visa dem allt igen. På fyra dagar har det varit fyra nya personer och jag roade mig med att räkna ut hur många personer som har passerat den här tröskeln under dessa 1½ månader - det har varit minst 13 personer som jag kan räkna upp - det betyder att varje person har i genomsnitt spenderat 3 dgr hos mig. Jag längtar verkligen tills jag får av den här korsetten så jag kan klara mig själv igen - det är inte kul att vara beroende av andra hela tiden.

fredag 26 november 2010

Bästa julklappen

Har varit ganska lugnt här senast veckan och livet har i stort sett bara rullat på. Men idag har det hänt grejer! Hade tid för röntgen kl 09 i morse och taxin skulle komma 08.30, vaknade vid 07.15 och funderade på när Hemtjänsten skulle dyka upp eftersom jag visste att det var kort om tid och duschdag. Vid 07.30 när de inte kommit gick jag upp å käkade frukost och sedan tänkte jag att det var lika bra att hoppa in i duschen oxå å fick de dyka upp när de dök upp helt enkelt. Vid 08.05 när jag var i stort sett färdig så ringde de äntligen på dörren, det visade sig att han glömt nyckeln på kontoret och varit tvungen att gå tillbaka och hämta den och det var därför han var sen. Typiskt att det hände just idag när jag hade kort om tid och en tid att passa. Iaf vi var klara vid 08.15 och sedan kunde jag vänta i lugn och ro på taxin.

Efter röntgen var det bara att sätta sig och vänta på doktorn en timme innan jag äntligen fick besked på både röntgen, magnetröntgen (av axeln mm). Det visade sig att det går framåt m både ryggen och axeln. Magnetröntgen visade ingen direkt skada på axeln vilket var väldigt skönt att höra, det man kunde se var en inflammation på två senor/senfästen samt att jag hade vätska i en slemsäck - detta kommer att gå bort med sjukgymnastik och jag har tid bokad hos en sjukgymnast den 7/12. När det gäller ryggen så kan man nu se på röntgen att det börjat bildas nytt ben på/vid/över den skadade kotan vilket är väldigt positivt. I o m att allt går åt rätt håll så får jag äntligen börja jobba till veckan, som jag har längtat!!! :D
Jag kommer att jobba halvtid fram till 9/1 och därefter förhoppningsvis kunna gå upp ännu mer i arbetstid efter det. Jag har pratat med chefen å kommer troligen vara på kontoret 2-3dgr/vecka och jobba hemifrån övriga dagar för att inte överanstränga mig från början i o m att jag kommer att jobba hemifrån ibland så kan jag även passa på att vila när jag behöver. Jag är ju inte van att vara uppe i så långa stunder ännu.

Hmmm, undrar hur jag ska kunna ta mig till jobbet framöver.....

Men den absolut bästa julklappen är att jag kommer (troligen) att få ta av mig korsetten 21/12!!!!!!!!
Detta gör att jag kommer att vara korsettfri när jag åker till Bollnäs den 22:a å min första kommentar var förstås - vad bra! Då kan jag ju köra bil själv till Bollnäs. Läkaren var väl inte riktigt lika positiv till det och anser att jag troligen inte kommer att orka det - men då känner hon ju inte mig ;)

Hem från sjukhuset fick jag för första gången dela taxi vilket gjorde att jag var förvisad till baksätet(!) - DET var inte en bra idé, speciellt inte som personen i framsätet inte såg att det satt en person bakom henne och det första hon gjorde var att skjuta bak sätet så långt det gick - innan jag skrek alltså. Jag hade väldiga problem sedan att ta mig ur baksätet så taxichauffören fick komma runt och hjälpa mig med benen - det är sista gången jag samåker medan jag har sjuktransport!

Hade knappt varit hemma en halvtimme när Agge kom och hämtade mig och skjutsade mig till stallet. Det var första gången jag var i stallet efter olyckan och det kändes väldigt bra att vara tillbaka även om jag inte kunde göra mer än att pussa lite på Sandrev å mysa lite. Jag hade lyckats "lura ut" min arbetskamrat som provred Sandrev och det gick så pass bra att hon är numera hans nya medryttare - känns jättebra. Nu slipper jag ha dåligt samvete och Agge får någon hon kan rida ut tillsammans med + att min kollega kan börja rida igen - helt enkelt en win-win situation för alla :D

På väg till stallet ringde röntgenavdelningen och ville att jag skulle komma in för nya röntgenplåtar för ngt hade inte blivit så bra. Lyckades stressa upp mig en del för detta - såg det inte så bra ut som min läkare hade sagt å vad händer nu m jobbet? Efter provridningen liftade jag med den nya medryttaren till sjukhuset, gick upp till röntgen å kom ut ung lika fort - det var en(!) röntgenplåt som inte blivit så centrerad som röntgenläkaren ville så det tog mindre än 2 minuter så var det klart. Alltså inget jag hade behövt oroa mig för. Sedan fick jag vänta en timme tills min granne M kunde hämta upp och vi kunde åka å handla.

Efter den här dagen är jag väl värd ett glas vin - el två ;)

torsdag 18 november 2010

Varför krångla till det?

Idag var det tvättdag och jag hade sorterat tvätten innan Hemtjänsten kom, det blev tre högar - en vit tvätt, en kulör tvätt och en 60 graders (sängkläder etc) döm om min förvåning när killen vägrar tvätta den ena tvätten eftersom de bara tvättar två(!) maskiner, ingen av de andra som tvättat har sagt ngt om det, det enda jag vet är att jag har rätt till 2 TIMMARS tvätt varannan vecka. I vår tvättstuga har vi 3 tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp - hur svårt är det att slänga in en till tvätt i den lediga maskinen? Nej, det gick inte alls. Iaf eftersom jag lyckats sortera tvätten själv samt lagt två av högarna i en tvättkasse med hjälp av min griptång bad jag honom lägga in den sista högen i en ny tvättkasse och sa att jag får väl be en granne om hjälp att tvätta den. Vi kommer ner i tvättstugan, jag visar hur maskinerna fungerar och säger att jag vill att all tvätt sedan ska hängas i torkskåpet eftersom jag vill att den tvätt (sängkläderna) ska torkas i torktumlaren när jag fått en granne att ta ner tvätten åt mig. Jag vet inte riktigt vad som hände, men till slut kom han väl på det horribla i att jag skulle be en granne om att tvätta en tvätt när han var där å tvättade de andra så han gick upp till lgh och hämtade den sista påsen och skulle slänga in den i en av maskinerna oxå, vilket jag blev väldigt glad för men - varför krångla till det från början? Är fortfarande lite irriterad på detta.

Upptäckte till min "fasa" att vågen börjar peka uppåt, så nu får jag nog börja tänka på vad jag äter igen. Jag som var så glad att jag lyckats gå ner i vikt under den här tiden, visserligen vet jag ju med mig att matlusten kommit tillbaka och jag har börjat "synda". Men så länge jag inte kan träna får jag nog försöka hålla igen.

Ovanstående stycke är väl inte helt kompatibelt med att jag spendera eftermiddagen på Taxinge slotts julmarknad och tog för mig väldigt väl av allt som bjöds - goda ostar, fudge, korv och andra godsaker. Det fanns hur mycket som helst att titta på och det var ett lyckokast att åka dit en torsdag isf på helgen, det var betydligt mindre folk att trängas med. Efter att ha gått omkring i Stallet, både i matbodarna och på övervåningen började ryggen protestera vilt och jag fick svårare och svårare att lyfta på höger ben, så till slut var jag tvungen att säga åt A att jag var tvungen att vila. Vi passade på att ta en fika i stallcaféet som smakade riktigt bra, jag tog en marängbakelse som smakade himmelskt med kaffe och Oxymorf(in) och efter en skön paus var jag "fit for fight" igen. Efter pausen gick vi upp till slottet och strosade runt i de olika rummen och hmmm brände en hel del pengar - men det var det verkligen värt! Jag köpte ett ursnyggt silverhalsband med tillhörande armband för en hel del pengar även om jag fick 10% rabatt på det, men som sagt - det var värt varenda krona och jag ser det som ett bestående minne från min olycka.


Jag köpte även en skitsnygg röd jacka som jag kommer att använda i stället för kavaj på jobbet. Den kommer att sitta ännu bättre när jag fått ta bort min ställning ;)

Kom hem kl 18.27 med andan i halsen, kl 18.30 var det nämligen dags för budgetmöte för brf:en hemma hos mig. S hade redan hunnit "efterlysa" mig så det var skönt att kunna säga att jag stod utanför dörren. Efter 1½ timme kunde vi konstatera att vi inte behöver höja avgifterna för nästa år vilket känns väldigt skönt. Verkar som om det arbete vi lagt ner under året börjar ge resultat nu.

Måste erkänna att det ska bli väldigt skönt att stupa i säng ikväll!

onsdag 17 november 2010

Halvtid

Idag har det gått halva tiden som jag ska ha  korsetten på mig. Jag har gått med korsetten i 6veckor nu och ska gå totalt 12 veckor och jag är redan less på att inte kunna röra mig som jag vill. Tog en lite "längre" promenad m rullatorn idag och fick genast ont i höfterna men det är bara att knalla på - om jag tänker börja jobba när jag tänker så måste jag kunna gå betydligt mer än vad jag gör hemma om dagarna.

Hemtjänsten hade glömt nyckeln idag igen så jag var tvungen att masa mig upp ur sängen och öppna dörren åt henne (jippi - inte en karl på duschdag iaf), det var samma person som även glömde nyckeln förra gången, undrar vad det kan bero på?
Vaknade två ggr i natt för att jag försökte rulla över och sova på höger sida, vet inte vad som gjorde mig mest rädd - att jag omedvetet försökte lägga mig på sidan eller det faktum att jag inte klarade av att rulla över, jag har helt enkelt tappat tekniken hur man gör för att lägga sig på sidan *tragiskt*, men samtidigt får man väl se det positiva i det, jag får ju inte ligga på sidan ännu för läkaren så det är ju bra att jag inte kommer över och kan ligga på den då.

Fick glatt besked i postfacket idag - har fått min första utbetalning beviljad från försäkringsbolaget så nu kan jag betala Hemtjänsträkningen när den kommer den här månaden ;). Jag fick inte ersättn för tv på rummet på Furuhöjden men det hade jag inte räknat med heller, men däremot de andra anspråken jag hade gick igenom. Får väl skicka in en ny "bibba" med papper till försäkringsbolaget när månadens räkningar är betalda, redan nu har jag räkningar för både färdtjänst och annat smått och gått liggande.

Ytterligare några "roligheter" trillade ner i brevlådan idag, dels de cd-skivor som jag beställt från Ginza:
* Black Sabbath - Greatest Hits
* Kiss - Alive 1975-2000
* Bon Jovi - the Ultimate Collection
Så i morgon blir det till att rocka på :D
Samt mina vinster från Tradera, ett Pilgrimhalsband samt ett par örhängen :)

Ikväll var jag iväg på magnetröntgen av min axel, medan jag väntade på min tur så började jag studera axeln i spegeln i väntrummet och hmmm, den sitter inte riktigt där den ska och på samma höjd som den vänstra axeln så något är ju inte som det ska med den. Det är iaf tur att man inte har anlag för klaustrofobi för man ligger som en inlagd anjovis och kan inte röra sig över huvudtaget och "taket" är typ 10-20cm ovanför en och där ska man ligga medan det brusar och knäpper och viner, det är tur att man får hörlurar så man kan lyssna på radio under tiden för det tar mellan 25-35 min innan det är klart. Under själva magnetröntgen kände jag hur armen mer och mer domnade bort och det började rycka i axeln, vilken inte är så bra när man ska ligga helt stilla, så de sa till mig vid två tillfällen att jag var tvungen att ligga still för bilderna blev suddiga, men det var inte så lätt att få axeln att slappna av. Det var betydligt lättare att slappna av med hjälp av morfinet som jag hade förra gången ;)
Resultatet får jag veta nästa vecka när det är dags för återbesök hos läkaren och ny ryggröntgen..

tisdag 16 november 2010

Spelberoende

En vecka med bara karlar från Hemtjänsten - nu börjar jag faktiskt undra på allvar om de försöker bli av med mig ;) Well, jag vet att de bara gör sitt jobb men nog känner jag mig mycket bekvämare med kvinnor vid duschningen än med karlar. Idag var det städdag och han skötte det galant så är det rent och snyggt hemma hos mig igen. Man får väl säga att det är en av fördelarna med hemtjänsten och en tjänst jag gärna skulle behålla även efter att jag blivit frisk igen ;)

Det har mest varit lugnt här under helgen, jag och grannen M var iväg till Ica Maxi och storhandlade i lördags och det var skönt att komma ut lite och se något annat än bara Jätten. När man åker till en stormarknad och handlar så ser man verkligen hur "handikappad" man är när man inte kan böja på ryggen. Kundvagnarna är djupa, frysdiskarna är djupa, kyldiskarna är låga osv osv. Det finns inte en chans att man klarar av att handla utan hjälp eller utan att be någon hjälpa till i stort sett i hela varuhuset och slutligen måste man ha hjälp för att plocka upp varorna ur kundvagnen för att kunna betala oxå, för ni tror väl inte att jag är så modern att jag har skaffat "shop express"? Nä, just det.

Agge var hit och käkade lunch igår, hade köpt med sig thai-mat från thairestaurangen i Veda, det smakade otroligt gott och var kul att ses igen. Vi har inte träffats sedan jag låg inne på Furuhöjden och det var ju ett tag sedan.

Var iväg och käkade lunch på Kolgrillen med några kolleger idag, det var jättetrevligt men fick mig verkligen att längta tillbaka till jobbet nu. Jag vill jobba! I morgon är det dags för magnetröntgen av min axel och nästa vecka är det dags för ny ryggröntgen och återträff med läkaren och förhoppningsvis får jag grönt ljus till att börja arbeta halvtid from 1 december - håll tummarna! Nu är jag så less på att bara gå hemma och inte göra ett skvatt. Visst är det väl kul att läsa böcker å kika på tv men inte HELA TIDEN. Nu har jag fått Sex and the city boxen så nu blir det DVD-maraton ett tag framöver.

Annars så går det framåt här, har slutat helt med värkmedicinen men känner av ryggen ibland, men det brukar funka med att jag går och lägger mig och vilar ett tag så ger värken med sig. Jag kan även sitta uppe längre stunder nu än tidigare och har helt slutat med kryckorna hemma, dock tar jag dem om jag ska iväg någonstans och känner att jag inte kan "släpa med mig" rullatorn. Funderade ett tag på om jag skulle börja med kryckorna när jag går till Jätten å handlar men då får jag ju inte med mig matvarorna hem så jag får nog fortsätta m rullatorn på mina promenader och när jag handlar själv.

Har svurit väldigt mycket över en av mina polare som tipsade mig om Mahjong - nu är jag fast i Mahjong träsket och kan inte sluta. VÄLDIGT vanebildande är det.


Förresten så går det riktigt bra m dejtandet ;)

torsdag 11 november 2010

Skit i dubbelbemärkelse

Tog mig upp själv ur sängen i morse eftersom Hemtjänsten ringde och talade om att de var försenade och inte skulle komma förrän någon gång efter kl 08. Det fick mig faktiskt att fundera lite grann på vilka förbättringar som skett den senaste månaden, från att inte ens kunna få korsettens ryggplatta under ryggen från början till idag när jag ledigt tar på och av korsetten utan problem.

Anledningen till att Hemtjänsten kommer så tidigt som 07.30 är för att tidigare kunde jag inte gå upp på natten och gå på toaletten om jag behövde och det blev alldeles för långt att ligga till kanske 08.30 el 9 utan en enda chans att gå på toa innan. Idag när jag mår så pass ok som jag gör och kan klara mig mer själv så skulle de kunna komma senare, men samtidigt funderar jag ju på att försöka åtminstone börja jobba halvtid from 1/12 och då måste de ju komma innan jag åker till jobbet så det känns lite onödigt att ändra tiden för bara två veckor. Shit vad tiden går fort. Om 2½ veckor har jag varit sjukskriven i 2 månader(!) vart har tiden tagit vägen???

Lemon hade en liten "incident" på lådan i morse, ibland är det inte kul att ha katt. Det är inte det lättaste att städa upp efter en katt med magproblem när man själv inte kan röra sig som man vill. Eftersom han åkt på baken i halva lägenheten och det luktade skit minst sagt så var det bara att dels försöka komma på ett sätt att få tag på honom för att tvätta honom i baken (så han inte skitade ner mer) och sedan försöka sanera lägenheten efter honom. Med hjälp av min griptång kunde jag fånga upp hinken, ställa den i badkaret och fylla hinken m vatten därefter var det lätt att torka/moppa golvet och göra rent. Hinken står dock kvar i badkaret eftersom jag inte kan tömma ur vattnet utan det får hemtjänsten hjälpa mig med i morgon. Själva katten var en helt annan fråga - som tur var kom S förbi lägligt och fastän Lemon brukar vara så rädd för andra människor fick S ta upp honom och kunde bära in honom i badrummet så jag både kunde tvätta och klippa honom i baken. Så nu är både katt och lägenhet sanerade :)



Idag fick jag tillbaka de pengar jag betalat in för mycket till Södertälje sjukhus vilket känns bra.

Hemtjänsten informerade om att det var snorhalt ute i morse så nu har jag inte varit utanför dörren på 3 dgr pga snövädret som kom i förrgår. Som tur var har jag ju S som kan gå och handla åt mig, nackdelen är att när man ber någon annan att handla så glömmer man alltid bort att skriva ned något på inköpslistan så man måste be samma person handla dagen efter igen eller försöka ta sig iväg själv. En annan nackdel är oxå att ibland får man inte alltid precis det man vill ha - det är nära men inte riktigt "rätt". S vägrar exempelvis att köpa cola light till mig så de gånger jag ber om det så får jag alltid vanlig cola som jag inte vill ha....

onsdag 10 november 2010

"Dumt" experiment

Eftersom jag mått så bra sista tiden och inte känt av ryggen nämnvärt förutom om jag har varit upp lite för länge så tänkte jag igår kväll att det var dags att ta bort morfintabletterna helt - man ska ju inte käka tabletter i onödan. Så igår när jag kröp till kojs tog jag bara mina alvedon. Runt kl 02 vaknade jag av att det pirrade, kröp i hela kroppen, hjärtat bankade på i 180 och jag mådde skit rent ut sagt. Hur jag än försökte slappna av och ta det lugnt så gick det helt enkelt inte eftersom krypningarna fortsatte och gick i vågor, jag fick svettningar och efter ett tag kom jag ju på vad det var: ABSTINENS helt enkelt! Nu vet jag hur alla som går på avgiftning känner sig å ändå fick jag ju en lindrig "släng" av det även om det inte blev mycket sovande i natt. Förresten - vet ni att Allo allo ´emliga armén går på tv kl 04? Kan rekommenderas, lika kul att kika på som första gången jag såg det för typ hundra år sedan... well, framemot 05 kanske jag lyckades somna igen efter att ha tagit några alvedon, tänkte att det måste vara bättre att ta dessa än att ta en morfintablett igen.

Vaknade av att Hemtjänsten ringde på dörren och inte hade någon nyckel så jag var tvungen att försöka ta på korsetten själv och sedan masa mig ur sängen för att gå och öppna åt henne, eftersom det var duschdag var det sedan dags att gå tillbaka till sängen och byta till duschkorsetten istället och sedan rullade morgonrutinen på. Efter att Hemtjänsten gått kom jag på att jag inte tagit morgontabletterna så jag tog alvedonen isf morfinen och lade mig och läste i sängen i någon timme.

Vid lunch kom M förbi m take-away från indiern. Det var jättetrevligt att prata m en arbetskamrat igen,  maten smakade himmelskt och jag bara njöt. Jag hade tur att det blev så mycket kvar så jag kunde äta resterna till middag oxå.

Fick kallelse för magnetröntgen av min axel till nästa vecka. Jag missuppfattade nog läkaren när jag var där senast för jag trodde att jag fått en remiss till sjukgymnast för axeln och att min rygg skulle magnetröntgas nästa gång men båda remisserna gällde axeln. Vid undersökningen när jag lade upp armen på ryggen och röra den bakåt stod armen och bara "hackade", det gick helt enkelt inte att röra på den bakåt och jag har tidigare fått två kortisonsprutor i samma axel pga musarm och nu tror hon att jag har en skada på subscapularis så det känns verkligen skönt att hon tar mina axelproblem på allvar och att vi kollar upp en gång för alla vad det är för fel.

Nu på eftermiddagen har ryggen börjat säga ifrån att det var en jäkla dålig idé att inte ta morfintabletterna och jag har börjat inse att det kanske var lite för tidigt att sluta med dem. Det är inte det att jag har molande värk i ryggen som jag brukar få när jag är uppe länge utan det mer skär i ryggen för varje steg jag tar. Ska krypa till kojs m två alvedon å en korttidsverkande morfintablett och se om det hjälper annars får jag helt enkelt gå tillbaka till den förra doseringen i morgon igen.

Något gott kom det iaf ut av det har "experimentet" och det är att nu VET jag att jag fortfarande har ryggproblem - annars när man går nästan hela dagarna utan att känna något är det lätt att man tar i för mycket och tror att man är bättre än man är och att det nog är bäst att man går hemma ett tag till....

måndag 8 november 2010

Klipp och klistra

Agge kom med den goda nyheten att hon äntligen hittat en ny medryttare istället för mig och det känns jättebra. Nu behöver jag inte ha dåligt samvete längre att jag inte kan hjälpa henne m Sandrev och hon har någon hon kan rida ut med när hon ska rida Hermi. Den nya medryttaren kommer att rida 2dgr/vecka vilket kommer att vara väldigt bra avlastning för henne. Jag trodde jag skulle sakna ridningen mer än vad jag gör, men eftersom jag vet hur jobbig vintrarna brukar vara med ingen paddock el stubbåker man kan rida på, mörkerridning m pannlampa och kyla, så känns det ganska bra att slippa den här perioden på året. Jag kommer att försöka vara tillbaka i sadeln till våren istället.


Jag och Sandrev


Hagkompisarna
 Det har varit en lugn helg, har mest legat och läst mina böcker och har varit iväg och handlat lite. Fick skjuts av S till ICA Maxi igår vilket var kanon, då kunde jag både besöka apoteket och handla lite matvaror samtidigt. Jag fick även åka i min egen bil för första gången sedan olyckan även om det var på passagerarsätet men det kändes skönt iaf. Jag fick även bekräftelse på att både motorvärmare och kupévärmaren fungerade vilket var bra. S kommer även att byta till vinterdäck här i veckan. Hörde att det ska snöa i morgon så jag hoppas att han hinner fixa det innan.

Det broderi som jag pratade om för två veckor sedan har jag fortfarande inte börjat på *suck* jag vet inte vad jag gör på dagarna, men tiden går väldigt fort ändå. Igår började jag sortera min receptsamling och klippa och klistra in recept i mina pärmar. Har haft en massa recept liggandes i lådorna i köket i "flera år" nu och det känns skönt att ha kommit igång att sortera och slänga en gång för alla. Det blir ju lätt att det är de gamla vanliga recepten man använder varje gång och de ligger överst i högen, men nu kanske jag kan få lite inspiration att hitta på något annat oxå. Naturligtvis har jag börjat sortera efterrätter/bakverk först ;)

Två nätter i rad har jag vaknat runt 5-snåret med skitont i vänster höft/ländrygg vilket gjort att jag varit tvungen att ta lite fler tabletter igen, brukar somna om efter en timme och sedan kommer Hemtjänsten vid 07.30-07.50 och då har jag oxå ont men det brukar släppa efter att jag käkat frukost. Idag när det var duschning på schemat fick jag knappt benen över badkarskanten å kunde inte luta mig bakåt på sittbrädan heller för då högg det til. Vet inte vad det beror på för jag tycker inte att jag har gjort något särskilt, men jag försöker ta det lugnt iaf. Visserligen var jag ute och åkte med bilen igår men jag hade ju ont dagen innan oxå så det kan ju inte vara det det beror på.

Btw så har jag börjat nätdejta igen - ngt ska man väl roa sig med på dagarna? ;)

fredag 5 november 2010

Trevligt avbrott

Börjar nästan fundera på om Hemtjänsten vill bli av med mig som kund, i morse var tredje morgonen i rad då jag hade en man här. Eftersom två av dessa tre dagar har varit duschdagar så har det varit lite jobbigt men fått gå. Han som jag hade idag var väldigt diskret och höll sig hela tiden i bakgrunden tills jag ropade "hjälp" vilket var skönt, men ändå är det lite jobbigt. Man får försöka se det hela positivt att dels är det under en begränsad tid och dels hjälper det mig att komma över min aversion att visa mig naken...

Igår var en jobbig dag men väldigt mycket ont i ryggen, vet inte om det har att göra med att läkaren sagt att det är ok att börja med typ sjukgymnastik för både axlar och ben och jag har börjat köra mina gamla styrkeövningar för benen "tåhävningar, "benböj" och "stå på ett ben" och om det sliter på ryggen. Mina knän har börjat balla ut helt efter en månad utan någon som helst träning och jag har knappt lyckats resa mig från en stol utan att knäna skriker och bara på två dgr m stå på ett ben och benböj har gjort att knäna börjar reka till sig igen så jag vill helst inte sluta med övningarna. Jag var så glad när jag fick en remiss till sjukgymnastik för min axel och ringde igår för att boka tid hos sjukgymnasten, blev grymt besviken när det är över en månads väntetid och jag fick tid först 7 december. Jag som hade velat sätta igång redan nu!

Hmmm, det är något som jag trodde jag hade börjat jobba bort nu men min otålighet finns visst fortfarande kvar. Jag vill att allting ska hända NU!! Det är frustrerande att bara gå hemma och inte göra ngt, jag vill jobba, sy kläder, rida, träna. Jag är trött på böcker, DVD-filmer och Top Model! Btw - för er som inte visste det så var det Jaslene som vann säsong 98 typ....

Tvättstugebesöket m hemtjänsten gick väldigt bra så nu har jag rena kläder igen :)
Efter tvättstugan tog jag en promenad m rullatorn för att dels posta ett brev, panta burkar och slutligen handla lite inför helgen. Kom på den otroligt smarta idén att ta ett snöre och binda fast påsen i handtaget på rullatorn så att den inte skulle tippa över, vilket är lätt hänt när man kör ner i ett gupp och påsen är lite ostadig.

Hade ett riktigt trevlig avbrott igår när C och hennes dotter kom och hämtade mig på kvällen och vi åkte till Crazy Town och käkade. Var jättekul att komma ut men på slutet var jag inte så positiv längre å började känna mig lite smått irriterad, helt på grund av ryggvärken. Det kändes nästan som om ryggen var på väg att gå av och när maten inte var en sådan höjdare heller så ville jag bara därifrån. Efter efterrätten (som smakade bäst av det vi tog) skjutsade C först hem dottern och sedan åkte hon och jag hem till mig där jag  tog mina tabletter och sedan låg och vilade på sängen i en halvtimme medan tabletterna fick verka. Därefter hjälpte hon mig med något som jag inte alls har kunnat göra under den här tiden, raka benen och klippa och måla tånaglarna. Själv har jag lite fotfobi så jag vet inte om jag skulle kunna hjälpa någon med samma sak men vad härligt det var att få det gjort! Stort tack för hjälpen C!!!!

onsdag 3 november 2010

Bokmal + resefunderingar

Inte nog med att det spöregnade i morse, när det väl blev uppehåll så blåste det så mycket så träden här utanför nästan lade sig vågräta i vinden. Vädret inbjöd inte till någon promenad precis utan idag har jag bara myst i sängen med katterna å en bra bok. Läste ut "Eat, Pray, Love" idag och ni som fortfarande inte läst den - gör det! Just nu har jag påbörjat en bok av Anna Jansson "främmande fågel" som gick på TV i somras. Jag såg den inte själv eftersom jag inte står ut med svenska filmer men boken är riktigt bra. Har tidigare läst hennes debutroman "Stum sitter guden" som jag gillade. Har gått igenom mina bokhögar idag och upptäckte att de är på upphällningen så jag passade på att besöka Adlibris webshop och beställa lite fler böcker, bland annat några fler Anna Jansson, en Åsa Larsson och sedan några Margit Sandemo böcker oxå. Jag gillar verkligen Margit Sandemo och vet inte hur många ggr jag läst Sagan om Isfolket å även om jag ibland tycker att böckerna är ganska så enkla och banala så gillar jag henne iaf.

Runt 13-snåret somnade jag (med en bok i handen) och vaknade i tid för Top Model kl 15.

Duschning stod på schemat idag och det var samma kille som var här första gången och duschade mig som var här den här gången. Det gick bra å kändes inte riktigt lika konstigt den här gången. Vet inte om jag börjar känna mig lite blasé och börjar bli van vid det här nu. I morgon är det dags för tvättdag, undrar vem som kommer då.

Loke passade på att spy på hallmattan idag efter att hemtjänsten varit här så jag var tvungen att ringa S som fick hjälpa mig plocka upp efter honom. Känns otroligt frustrerande att jag inte kan göra sådant själv utan behöver hjälp till precis allt.

Hade en trevlig överraskning i postlådan när jag kom ner till postboxarna idag, min topp som jag vann på Tradera i söndags hade redan kommit och den motsvarade verkligen förväntningarna. Dock får jag väl vänta med att använda den tills jag fått av mig korsetten eftersom den är liite tight. Betalade 99kr för toppen som är av märket STOCKH LM

Not till mig själv: köp inga nya kläder förrän du tagit av korsetten for good. Det är alldeles för jobbigt att ta av korsetten, krånga av kläderna, krångla på nya kläderna, ta på korsetten, gå upp å kika i spegeln å sedan göra om proceduren när jag provat färdigt.

Har redan börjat fundera på hur jag ska ta mig hem till föräldrarna över jul. Jag kan ju inte köra bil så länge jag har korsetten så det alternativet är uteslutet. Långfärdsbuss känns inte så aktuellt heller, tror det blir för jobbigt att sitta ner m korsetten när det är trångt på bussen helt enkelt. Har kollat på tågen och som vanligt går det inga direkttåg utan det är 1-3 byten som gäller. Sedan är man inte garanterad sittplats mellan Bollnäs-Gävle alt Uppsala-Stälje beroende på vilken avgång man tar och med det tryck som är under julen så kommer det garanterat vara fullsmockat på tågen och slutligen så har jag typ 6min att byta tåg i Gävle och att klara av det bytet m kryckor, korsett å packning känns inte helt realistiskt eftersom jag vis av erfarenheten så har SJ ALDRIG lyckats komma fram i tid...

Vet inte om det var tankeöverföring m när S var här å torkade kattspyor frågade han faktiskt hur jag tänkt ta mig upp och jag förklarade mina tankar vilket slutade med att han föreslog att han skulle köra mig i min bil t/r under julen. Vilken underbar människa!!! Skulle vara helt underbart faktiskt men kan man verkligen utnyttja någon på det sättet?







tisdag 2 november 2010

4e gången gillt

Då har man varit tillbaka på sjukhuset för ny röntgen och nytt läkarbesök. Idag verkar det ha varit en väldigt lugn dag på sjukhuset och jag kom in till röntgen 20min tidigare än planerat och över en timme tidigare till läkaren vilket gjorde att jag var hemma redan 13.30 isf för 14.30 som jag trott från början.
Det var lite kul att en av röntgensköterskorna som tog plåtarna idag faktiskt var en av dem som tog emot mig på akuten för en månad sedan och hon fick se vilken otrolig skillnad det är idag mot den skrikande personen som kom in då. Röntgenplåtarna såg väldigt bra ut och läkaren var väldigt positiv till utvecklingen, nu dröjer det en månad till jag ska tillbaka och röntgas igen vilket känns ganska så skönt.

När jag var hos läkaren passade jag på att ta upp min högra arm som jag har haft problem med på nätterna de två senaste veckorna. Jag har vaknat mitt i natten i stort sett varje natt av att armen varit helt avdomnad och värk så inihvete och jag har fått lega och massera och vrida/vända på armen för att domningen skulle ge med sig. Efter att ha hittat mina väldigt ömma punkter i axeln fick jag testa att föra armen utåt och framåt vilket fungerade utan problem men när jag fick lägga armen på ryggen och skulle föra den bakåt så tog det stopp. Hela armen vibrerade av ansträngningen men den flyttade inte på sig medan vänster arm var inga problem att röra. Så nu har jag fått en remiss till sjukgymnasten så jag kan börja sjukträna armarna fastän jag har korsetten och jag har fått grönt ljus att börja träna benen oxå även om jag inte kan göra alla övningar (typ liggande bänkpress) däremot kan jag köra stabilitetsövningarna jag tidigare fått för mitt knä och det känns kanonbra eftersom knäna har börjat balla ur efter en månad utan träning. Bara det att resa sig från en stol känns i knäna nu och att böja på benen för att försöka ta fram ngt ur en låda eller ur ett skåp ska vi inte tala om - ajajaj.

I morse var den en ny person från hemtjänsten här (igen) men hon var väldigt trevlig så det gick bra. Hon kom tillbaka vid 09.30 å städade hela lägenheten oxå och hon gjorde ett kanonjobb och hann med både att damma, dammsuga, torka golven och städa badrummet till kl 11.00 när det var dags för mig att åka in till röntgen. Nu är hela lägenheten skinande ren och det luktar så fräscht här :)

Sista dagarna har dragit med sig lite fler kvitton och intyg så snälla M var här och hämtade upp dem för kopiering så jag kan skicka in alla papper till försäkringsbolaget - det har blivit en nätt liten hög och den blir ju inte mindre av att hemtjänstavgiften snart ska betalas oxå. Det kostar lite pengar att ha Hemtjänsten men jag har räknat ut att den kostar mindre än 100kr/timme för mig och det är det faktiskt värt att få den här hjälpen (sedan får jag ju tillbaka pengarna från försäkringsbolaget oxå även om jag måste ligga ute med dem först). Ska bli lite intressant vad ersättningen för "sveda och värk" kommer att bli efter den här pärsen. Har funderat på om jag ska gadda mig som ett "minne" av den här händelsen, men min dröm har ju alltid varit att åka till Miami Ink och tatuera mig å dit tror jag inte pengarna räcker.....

Bilden kommer från http://tattoosexyart.blogspot.com/2008_10_01_archive.html


måndag 1 november 2010

Lugn måndag

Idag har jag bara tagit det lugnt och mest legat i sängen och läst boken "eat, pray, love", vilken jag kan rekommendera. Den är faktiskt riktigt bra även om den egentligen inte är min typ av bok. Om ni inte gillar att läsa kan ni se filmen m Julia Roberts i huvudrollen istället.

Hemtjänsten hade glömt mina nycklar i morse, så runt 07.30 ringde de och sa att de inte kunde komma in och skulle komma tillbaka senare. Det slutade med att jag fick krångla på mig korsetten för att gå och öppna dörren åt dem så idag har jag tagit på/av korsetten 3 ggr. Efter den lite uttröttande helgen så lyckades jag faktiskt sova hela natten i natt och vaknade när Hemtjänsten ringde så jag hann inte ta mina tabletter innan det var dags att stiga upp och det kändes i ryggen i morse. Jag tänkte jag skulle göra ett litet "experiment" och vara utan tabletter idag för att se om jag verkligen behöver tabletterna eller inte, eller om de fungerar som en typ av tröstfilt och jag egentligen inte behöver dem. Well, efter duschningen och sedan frukost kan jag konstatera att jag måste ha dem. Efter att jag käkat trodde jag nästan att ryggen skulle gå av så det var bara att ta tabletterna och sedan gå och lägga sig igen.

Min dator håller på att krascha genom att konstant hänga sig och få blåskärm och diverse olika felmeddelanden så idag tänkte jag passa på att kopiera över alla dokument och bilder till min externa hårddisk så jag kan lämna in datorn för felsökning å lagning. Jag fick hålla på i över en timme innan jag kom in i datorn och under tiden hann den hänga sig tre ggr och jag var tvungen att köra en startup recovery till slut innan jag äntligen fick igång den. Men nu är iaf allt kopierat som jag vill behålla och slutligen kom jag ut på nätet oxå. MEN jag glömde ju att ringa databutiken så det får jag göra en annan dag. I morgon är det dags för röntgen igen och sedan dröjer det till slutet på november till nästa röntgen. Måste be läkaren om mer tabletter i morgon för nu räcker de bara två-tre dgr till, hade hoppats att jag skulle slippa men det är helt enkelt för tidigt ännu.

Fullspäckad helg

I helgen kom min svägerska ner och hälsade på vilket var jättekul. Min ena brorson har träffat en tjej i Stockholmsområdet och ville ner och hälsa på henne för första gången så då passade K att hälsa på mig istället vilket var jättekul! Av honom såg man knappt ngt under hela helgen men K och jag hade möjlighet att umgås istället.

Lördagen började lite lugnt men mitt på dagen promenerade jag iväg till ICA för att handla hem lite frukost och annat tills de skulle dyka upp, vid 17-tiden kom K och sedan satt vi och åt lösviktsgodis och chips och sedan åkta hon iväg till McD och jag fick nog äta den godaste McFeast jag ätit i hela mitt liv - jag som längtat efter McD ända sedan jag låg inlagd på Furuhöjden å nu fick jag äntligen en burgare. Oops, jag som sa att min aptit försvunnit - well nu har den hittat tillbaka igen. Vet inte om jag ska skratta el gråta åt det men jag får försöka vara försiktig med vad jag stoppar i mig framöver så att jag inte går upp som bara den framöver bara för att jag inte kan gå iväg och träna.

Lördagen var mest lugn i allafall för min del, men K tog fram dammsugaren innan hon knappt hunnit innanför dörren och tog ett tag i lägenheten med den, därefter "svullade" vi framför TV´n och sedan vid 21åkte hon iväg för att hämta upp brorsonen. När hon åkt gick jag och lade mig på sängen och sedan när de kommit tillbaka satt vi och snackade ett tag till innan det var dags att gå och lägga oss. Lördagen var första gången jag faktiskt satt i min soffa sedan jag kom hem, men det var lite ansträngt att sitta där och jag fick känningar i ryggen efteråt även fast vi pallat upp m både sittkudde och en massa ryggkuddar så jag får nog vänta med att sitta i soffan igen tills jag fått av mig korsetten.

Söndagen blev det riktiga elddopet, efter frukost skjutsade K iväg min brorson igen och sedan åkte hon och jag iväg för att först köpa kattmat och sedan åkte vi ner på stan för att shoppa promenadskor till K. Det var helt underbart att komma ut från lägenheten och göra en utflykt och känna sig som en "människa" igen. Jag hoppade över rullatorn och tog kryckorna istället eftersom jag tyckte rullatorn skulle ta för stor plats och mest vara ivägen när vi åkte ex rulltrappa men man kanske skulle ha tagit rullatorn istället så här i efterhand. Vi var in på både In & Finn, KappAhl, Lindex, Stadium, Intersport och slutligen Akademibokhandeln där jag köpte två böcker - ngt måste man ju sysselsätta sig med på dagarna. Efter detta var jag helt slut i ryggen och jag orkade knappt ta mig till Lunas Pizzeria där vi tog en varsin pizza innan vi åkte hem igen. Väl hemma tog jag en tablett och krashade på sängen, men jag hade inte ro att ligga där  när jag hade K här så jag låg inte och vilade så länge som jag egentligen hade behövt. Man vill ju inte vara oartig när man har besök även om hon sa att det var helt ok att vila när jag behövde.

Efter några koppar kaffe och mer svullande hjälpte K mig att färga håret, något jag tänkt göra samma helg som olyckan hände men den kom ju som sagt emellan och sedan har jag inte klarat av att göra det själv. Själva processen att få in färgen i håret är ju inga problem, det svåra är ju att skölja ur färgen efteråt när man inte kan böja på ryggen/huvudet. Så nu är jag äntligen snygg i håret igen och jag känner mig mycket fräschare och piggare. Tänk så mycket lite färg kan göra för humöret!

Nu är det lättare för alla att lägga in kommentarer på bloggen. Jag har öppnat upp så man inte behöver ha Google-konto el liknande för att kommentera.

fredag 29 oktober 2010

Talar man om trollen....

Alla ser fram emot helgen och gör upp helgplaner, här ser varenda dag likadan ut oavsett om det är vardag eller inte. Eftersom jag fortfarande äter mina morfintabletter så blir det inte något glas vin den här helgen heller. Det finns en hel del saker som man tar för givet när man är frisk men när man är sjuk märker man hur mycket dessa saker egentligen betyder för en. Exempelvis bara det att gå upp ur sängen när man själv vill. Kunna plocka upp saker från golvet utan att behöva leta efter "plockaren" i hela lägenheten.  Hoppa in i bilen och ta en tur. Duscha när man vill och FÄRGA HÅRET, klippa tånaglarna och raka benen, Nå saker i köksskåpen, Ha på sig vilka kläder man vill osv (korsetten är ivägen). Sedan när  man bara går hemma och skrotar upptäcker man faktiskt hur mycket jobbet betyder för en oxå. Jag trivs väldigt bra med jobbet och saknar verkligen tempot, arbetskamraterna och "problemlösningen". Sedan finns det ju vissa saker som kunde vara roligare där oxå men det positiva överväger helt klart nackdelarna.

Sedan finns det ju andra saker som jag naturligtvis saknar. Naturligtvis ridningen, Sandrev och kamratskapen i stallet. Kunna åka och hälsa på mina föräldrar men jag saknar även plugget, SPINNINGEN och kunna gå ut på långpromenader. Leta svamp i skogen och även om jag inte är en partymänniska så skulle jag verkligen tycka det skulle vara skoj att gå på krogen och ta en öl el två....

Idag var jag på Torekällberget och käkade lunch med några arbetskamrater, E från UK var i Stälje för första gången, annars hade vi aldrig varit på ett så "fancy" ställe och käkat lunch. Det var lite kul att de personer som mina arbetskamrater och jag pratade om på gårdagens lunch faktiskt oxå käkade lunch på "berget" - så nu vet ni vad de sysslade med idag ;)

Det var en härlig dag idag och vi hade fönsterbord på Berget så man såg "hur långt som helst", t o m Tom Tits "berömda" luftballong var uppe och flög. Hade tänkt att ta en promenad på eftermiddagen men lyckades somna när jag kom hem och vaknade inte förrän det ringde på dörren vid kl 17.15 så det bidde ingen promenad idag. Däremot kom en kollega och hämtade mig i sin bil när vi skulle till Berget och det var första gången jag satt i en riktig bil och det gick över förväntan *jippie*. I helgen kommer min svägerska och min ena brorson på besök och då blir det kanske oxå en biltur :)

Grannen flyttade till Bergviks servicehem idag så from imorgon kommer jag inte att få morgontidningen längre :(

Förresten så var det ytterligare en ny person från hemtjänsten här idag. Jag börjar förstå att pensionärerna tycker det är jobbigt att det kommer nya personer hela tiden. Själv har jag haft olika personer hos mig varenda gång jag duschat nu och det tycker jag är lite jobbigt. Det är väl ok om det är olika personer här övriga dagar när det i stort sett bara är korsetten å katterna jag behöver hjälp med (å städn + tvätt) men duschningen är det jobbigt att behöva visa sig naken för olika människor hela tiden.

Har beställt vinterkängor från Stadiums nätbutik, när de kom var de lite för små så min snälla granne M åkte och in och bytte storlek på Stadium idag (det var hon som ringde på dörren och väckte mig) och den nya storleken passar perfekt - nu är jag rustad för snö och halka igen :)

torsdag 28 oktober 2010

Trevligt lunchsällskap

Idag kom några arbetskamrater förbi på lunchen, vilket var jättekul! De hade köpt med sig en Ceasarsallad och det smakade jättegott. Det jag inte orkade äta på lunchen sparade jag till middag så nu är jag ganska så trött på Ceasarsallad  - iaf på Ceasardressingen ;)

Synd bara att tiden ska gå så fort, hade gärna fortsatt att prata hela eftermiddagen om det gått. När de åkt tillbaka till jobbet lade jag mig och vilade ett tag och sedan började jag fundera lite grann på vad vi pratat om. Jag fick lite inspiration efter att de varit här och vi pratat om olika typer av handarbete och om att lösa korsord och efter att de lämnat mig började jag därför frenetiskt att leta i skåp och lådor för att hitta mitt broderi som jag arbetat med de senaste 15(!) åren! Jag tänkte att nu är det nog dags att äntligen slutföra det och vad kan vara bättre än att slutföra det inför årets jul så jag äntligen kan få upp det på väggen? Får väl erkänna att de senaste 4-5åren har jag inte gjort ngt alls på broderiet utan jag har haft andra intressen som kommit emellan.


Den vänstra bilden visar hur långt jag kommit och den högra bilden visar hur broderiet ska se ut när den är klar.

Efter att ha lokaliserat broderiet tog jag tag i pappersarbetet och gjorde ordning nya underlaget till försäkringskassan samt letade fram alla kvitton till försäkringsbolaget och sedan tog jag rullatorn bort till Coop för att posta breven. Blev en liten härlig promenad på 600m t/r och därefter krashade jag på sängen och låg och slötittade på Top Model, Project Runway och slutligen Lyxfällan - tack gode G för eftermiddags-TV ;)



Blyge Lemon vågade inte visa sig på hela tiden mina arbetskamrater var här så här laddar jag upp en bild på de två "odjuren" i stället ;)

onsdag 27 oktober 2010

Nytt återbesök

Igår (tisdag) var det dags för återbesök på röntgen igen, det var första gången jag inte behövde åka liggande transport utan skulle få sitta i bil och jag var väldigt spänd på hur det skulle gå. Mest rädd var jag för hur det skulle kännas vid en kraftig inbromsning eller när man åker i gupp, och gupp finns det MÅNGA i Stälje. Vi har nog Sveriges sämsta vägar här i stan, kommunen verkar inte lägga ner ett öre på underhåll av varken vägar el cykelbanor och de ser ut därefter också.  Fick åka en färdtjänstbuss som var så hög att det gick att gå rakryggad in i den och sätena hade extra höga ryggstöd. Jag hade tagit en tablett i förebyggande syfte (oxynorm) utifall jag skulle behöva men det gick faktiskt väldigt bra att sitta och jag kände ingen skärande smärta i ryggen när vi åkte på de ojämna vägarna eller så, vilket var jätteskönt däremot blev jag väldigt "trött" i ryggen och fick en molande värk men det kan jag stå ut med. Nu vet jag ju att jag är mobil och behöver inte vara hänvisad till att sitta i lägenheten hela dagarna och det är jätteskönt! Nu var det här ju en väldigt kort resa, tar ju mindre än 10min till sjukhuset hemifrån men nu kan det ju bara gå bättre å bättre vart efter jag blir bättre i ryggen.

Jag har äntligen fått mitt frikort och kommer att tillbaka de pengar jag betalat för mycket. Eftersom jag legat inlagd har jag fått många av mina sjukhusbesök på faktura och jag har inte haft en tanke på frikortet själv så jag har ju bara betalat in pengarna och tänkt att ja, ja jag får tillbaka det via försäkringen sedan men nu när jag besökte sjukhuset gående (och inte liggande på bår) tog jag äntligen tag i det och kommer att få tillbaka mina pengar om några veckor.

Eftersom det här var tredje veckan i rad som jag besökte röntgen börjar "alla" på röntgenavdelningen känna igen mig och vet hur det fungerar med korsetten + att jag bara kan ligga på höger sida när vi röntgar och inte på vänster sida vilket verkar vara det vanligaste. Första gången var de tvungna att ringa läkaren och fråga om det var ok att röntga mig från "fel" håll, men det var ok och det är ju enda hållet jag kan rulla över åt.

Efter röntgen blev det till att vänta på läkaren och slutligen efter 1½ timmes väntetid hade både hon och hennes kolleger i Huddinge hunnit kika på röntgenplåtarna och det ser bra ut och går åt rätt håll. Jag fick se plåtarna den här gången och man kan tydligt se att th12 har "kollapsat" eller rättare sagt trycks ihop och det som läkarna håller koll på är att den inte ska kollapsa mer. Enligt läkaren så kommer denna kota alltid att vara mer ihoppressad än övriga och man kommer alltid att kunna se skadan på framtida röntgenplåtar men jag kommer inte ha några men av det och det är det absolut viktigaste.

Jag passade även på att fråga henne varför det på intyget till försäkringskassan bara står th12 medan det på remissen till Furuhöjden står th12 OCH th11 och då upptäckte hon att hon missat att lägga till th11 på intyget (jäkla tur att jag har ögonen me mig). Frakturen på th11 är på ett av kotutskotten och upptäcktes endast på magnetröntgen så den syns inte på övriga röntgenplåtar och det var troligen därför hon missat lägga in den, nu har jag fått ett uppdaterat intyg som jag ska skicka in till f-kassan. Vi har även ändrat sjukskrivningen från 28/11 till 30/11 eftersom jag har ett återbesök inbokat den 30/11 och därefter ska vi se om jag kan gå tillbaka till jobbet el inte. Förhoppningsvis kan jag göra det för jag börjar bli jäkligt less redan nu på att gå hemma och inte kunna göra något alls å de är en hel månad kvar till sista november!!! *suck* Det är ju en sak att vara hemma när man är sjuk men kunna pyssla lite, å att inte kunna göra ett jota. Jag är uttråkad!!! :(  Om jag kommer tillbaka till jobbet from 1/12 så måste jag nog ha färdtjänst för jag får ju inte köra bil förrän i januari när jag tagit av korsetten.

Var in på ett internetforum för hästintresserad för någon dag sedan och läste om andra personers svåra olyckor, bland annat var det en tjej som haft ung samma skada som mig och som fick gå m korsett i 8v men som kommit tillbaka till ridningen så det känns som det finns hopp för mig oxå :)

Jag berättade för läkaren att jag dragit ner på tabletterna ytterligare å äter nu 5mg Oxycontin på morgonen och 10mg Oxycontin (+ alvedon) på kvällen isf 15mg morgon och kväll, vilket hon tyckte var väldigt bra. Oxycontin verkar vara starkt beroendeframkallande och jag läste en artikel på Aftonbladet om en tjej som var uppe i 14(!) tabletter per dag. Stackars tjej! http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/vark/article7996775.ab Jag är glad över att jag kunnat dra ner på tabletterna och förhoppningsvis när jag kan sova bättre på nätterna och inte vakna så många ggr så kan jag dra ner nattdosen oxå.

måndag 25 oktober 2010

Lugn helg

Helgen passerade obemärkt förbi, hade väldigt ont i vänsterbenet efter fredagens shoppingtur med rullatorn så jag stannade inne hela lördagen och vilade. Kikade på DVD filmer och läste böcker. Fick låna hela Twilight sagan av en kompis som jag började läsa men jag har inte riktigt fastnat för böckerna. Vet inte om det beror på att jag har dem på engelska eller om de helt enkelt inte "griper tag" i mig. Jag har läst halva första boken nu men har fortfarande inte fått någon "feeling" så jag kommer nog inte att fortsätta läsa resten av serien, men kommer nog att kika på filmerna när de dyker upp på filmkanalerna framöver.

Bakade en banankaka av överblivna bananer under lördagen som smakade jättebra, bjöd bland annat kattvakten på en bit, men sedan var det dåligt med besökare :(
Frös in det som blev kvar så att jag kan bjuda på vid senare tillfälle.

Under söndagen mådde benet mycket bättre och det blev en liten promenad bort till Ica för att köpa kattmat bland annat. Var helt slut när jag kom hem och kraschade på sängen. Har visst dragit på mig en liten förkylning också och är livrädd för att nysa och hosta. Kraften på nysningar å hostningar är ju lite svåra att kontrollera och det känns en hel del i ryggen när jag får en nysattack. Har börjat äta ecinacea och hoppas att den ska gå över fort.

lördag 23 oktober 2010

Fredagsbestyr

Då har man haft Hemtjänst i en hel vecka och man har börjat lära sig rutinerna nu, även katterna har fattat dem och Loke vet att det är Hemtjänsten man ska "klaga hos" om maten inte serveras tillräckligt snabbt ;)
Skygga Lemon har oxå börjat fatta det här med att människor inte behöver vara skrämmande utan nu kommer han fram lagom till att Hemtjänsten fyller på kattmatsskålarna. Tänk att det tagit 8år(!) för honom att fatta att människor inte är farliga...

Igår var det duschdags igen och det var en ny person igen, jag har haft olika personer varje gång jag duschat och allihopa gör det på lite olika sätt. Måste säga att jag uppskattat person 1 samt person 4 bäst eftersom de två utgått från att jag talar om vad jag behöver hjälp med medan person 3 inte brydde sig om att fråga utan utgick ifrån att jag inte kan göra något alls själv, vilket är lite svårt för mig som försöker vara så självständig som möjligt att klara av. Person 2 har väl varit ett mellanting mellan dessa två olika sidor. Ska bli intressant att se vem som kommer på måndag.

Samhall var här och monterade ett stag på sängen så att det blir lättare för mig att både lägga mig ner och komma upp själv och det kommer att underlätta enormt! Visst har jag kommit upp ur sängen själv tidigare oxå men det har tagit mycket kraft och speciellt på morgnarna har jag varit helt slut efteråt. (bild kommer senare)



Igår föll även första snön här i Stälje och det blev snorhalt ute, man får väl försöka se det positiva i tillvaron och jag slipper ju oroa mig för vinterdäckens vara el icke-vara, 1a halkan och jag slipper ju även skrapa rutorna på bilen för en lång tid framöver. Framemot eftermiddagen hade det tinat upp så pass mycket att jag vågade mig ut på en promenad m rullatorn så jag iväg till ICA och handlade. Fick hjälp av den jättetrevliga kassörskan att packa papperskassen och hon ställde även ner den på rullatorn åt mig. Eftersom jag var rädd att halka så spände jag mig ganska så mycket när jag gick hemåt så jag fick väldigt ont dels i vänster benet men även i ryggen när jag kommit hem så efter att ha packat upp alla varorna fick jag ta en tablett och gå och vila någon timme.

På kvällskvisten kom C och hennes dotter förbi, de hade handlat på Grekiska kolgrillen och jag åt så att magen stod i fyra hörn men jag hade ung halva matlådan kvar iaf. Aptiten lyser fortfarande med sin frånvaro men det smakade otroligt gott och det var det viktigaste. Efter middagen hjälpte de mig att hämta upp vinterkläderna från källarförrådet och sedan spelade vi BUZZ till kl 22.30, sedan var jag helt slut och stöp i sängen efter en väldigt trevlig och lyckad kväll!

torsdag 21 oktober 2010

Tuff natt / tuff dag

Vaknade kl 03 i morse av att jag hade ont i ryggen, riktigt ont i ryggen. Tog både två alvedon samt en oxinorm innan värken slutligen lade sig men det var iaf helt omöjligt att somna om. Kl 06 gav jag upp, tände lampan och började läsa en bok istället och kl 07.30 kom Hemtjänsten och hjälpte mig upp ur sängen.

Idag var det tvättdag för första gången och hon från Hemtjänsten var väldigt stressad, även om jag har rätt till 2h tvätt varannan vecka så har hon andra "klienter" att hinna med oxå och eftersom hon inte sett våra maskiner tidigare så var jag först tvungen att följa med henne ner och visa hur de fungerade och sedan vid kl 10 var jag tvungen att gå ner igen för då hade tvätten inte torkat under min tvättid, så jag fick "bomma" lite på nästa persons tvättid - tur att det var grannen å de vet hur jag har det så det var inga problem att ha den kvar i torktumlarn ytterligare en halvtimme. Iaf när hon från Hemtjänsten kom tillbaka vid 10.30 så var hon så stressad så jag sa åt henne att lämna tvättsäcken på sängen så kunde jag packa in i skåpen/lådorna vilket gjorde att jag blev helt slut och fick lägga mig på sängen och vila 2h efteråt.

Framemot kl 14 började jag känna mig som en "människa" igen och bestämde mig för att ta mig en liten promenad med rullatorn i det härliga vädret och knallade därför iväg till närmaste Coop butik som ligger hela 600m hemifrån. Viss skillnad mot mina 8-9 kilometers promenader jag brukade ta innan.. Iaf jag passade även på att göra min första "shoppingtur" samtidigt som min promenad, det är nämligen ínte så kul att be vicevärden köpa tamponger åt en el vad säger ni? Jag tog en kundkorg som jag ställde på rullatorns "sittbräda" och började därefter sicksacka mig genom butiken, första utmaningen kom i mejeridisken där jag skulle köpa smör och det märke jag skulle ha var längst ned i mejeridisken så jag var tvungen att ropa på en annan kund som kunde ge mig paketet. Han tittade lite frågande på mig men sa inget mer när han såg rullatorn. Sedan hade jag samma problem när jag skulle ha en papperspåse i kassan så jag var tvungen att be en annan kund ge mig en sådan. Kassörskan frågade: Ont i ryggen? Nej, svarade jag - frakturer i ryggen!

Väl hemma var jag så trött/sliten och hade så ont så jag var tvungen att ta två alvedon och sedan gå och lägga mig och det är först nu efter kl 18 som jag kommit upp igen, tror t o m att jag somnade en stund. Nu ska jag käka ngt lätt och sedan blir det ryggläge i sängen igen tills det är dags att släcka lampan för i natt.
Hoppas att morgondagen blir bättre.

Btw, har hittat den perfekta inledande raggningsrepliken: Hej, ursäkta - kan du möjligtvis ge mig XXX, jag kan inte böja mig ner....
Nu ska man bara hitta "rätt" person att säga den till oxå ;)

onsdag 20 oktober 2010

Busy day

Busy day idag. Först var Hemtjänsten hit på morgonen för min varannan-dags duschning och sedan var arbetsterapeuten här med en ny rullator, en "dolomite soprano", en lite stabilare och rullator som är gjord för att användas utomhus och inte en inomhusrullator som jag hade tidigare. Vi var ute och tog en promenad och jag fick träna på att öppna dörrar och hissdörren samt ta mig ner från trottoarkanter fast ibland glömde hon bort sig och öppnande dörren åt mig iaf - troligen av gammal vana *skratt*

Efter denna inledning på dagen lade jag mig och vilade en timme innan det var dags för att luncha med mina chefer. Jag är otroligt glad att de tog sig tid att komma förbi och luncha och se hur det är med mig och det verkade nästan som om de tyckte att jag mådde oförskämt bra men det är ju det jag gör - jag mår ju oförskämt bra. Jag tycker att jag har haft en så otrolig tur att jag kan röra mig så pass obehindrat som jag kan å att jag kan röra på fingrar och tår efter den här avfallningen. Jag fick nästan ett framtida ridförbud av cheferna, men om det är någon som ska bestämma om jag ska sluta rida efter det här så är det jag och ingen annan. De flesta har väl mer eller mindre propsat på att jag borde nog lägga av efter den här skadan men själv är jag inte så säker på det faktiskt, inte än iaf. Jag känner mig inte rädd för hästar och ridning och tycker det skulle vara kul att komma upp i sadeln igen, men frågan är om det är värt det? Nu har jag ju en hel del tid att fundera över detta, för jag lär väl inte kunna rida förrän framemot maj igen troligen. Den som har förvånat mig mest i frågan gällande att rida igen el inte är faktiskt min kära mor. Hon om någon trodde jag skulle vara helt inställd på att jag inte ska sätta mig på en häst igen och det enda hon har sagt är "när du börjar rida igen så är det väl bäst att du tar det lugnt i början". Jag kommer ihåg hur det var när jag hade Esmeralda (min första häst) och jag blev avkastad var å varannan dag och mamma till slut sa "den hästen sätter du dig aldrig på igen!". Det är nog enda gången hon satt sig upp mot morfar, som köpte hästen åt mig.

Well, det var ett sidospår. Det var iaf jättekul att träffa cheferna igen speciellt som de sitter i UK och inte i Sverige så det är ju inte bara för dem att komma förbi och hälsa på. Min hosting chef här i Sverige planerar att vi ska luncha igen nästa vecka och det är jättekul. Känns väldigt skönt att inte tappa kontakten med jobbet helt och att få känna mig lite delaktig i vad som pågår iaf. Något som även gladde mig mycket och som jag tänkt en del på själv är det teammöte vi brukar har i UK i december, jag har varit lite ledsen över att jag inte kommer att kunna vara med på det eftersom jag kommer att ha korsetten till början på januari och det är inte så lätt att flyga iväg med den, men cheferna berättade nu att de planerar att flytta mötet till januari så jag kan vara med på det och det tycker jag känns jättebra. 

I morse nådde jag även mitt första delsteg för viktnedgången som jag satt upp för mig i början på september. Hade tänkt att nå målet till den 1 december men redan nu har jag gått ner 5kg så jag får sikta in mig på nästa delmål istället. Har förlorat dessa 5kg på 2½ vecka mycket tack vare att jag fortfarande inte har fått tillbaka matlusten eller har något behov alls av godis, chips eller annat snacks längre. Tyvärr är det väl en hel del muskelmassa som jag oxå förlorat eftersom jag inte kan träna längre, men med rullatorn så kommer jag iaf ut på dagliga promenader även om det inte blir mina vanliga 1-1½ timmars promenader....
Jag får även tänka ut en ny belöning för att ha nått mitt första delmål, tidigare var min belöning att jag skulle anmäla mig till ett längdskidläger inför Tjejvasan men det får jag lägga på hyllan för tillfället oxå och sikta på att klara av 2012 istället. Vi får se vad jag hittar på istället....

Btw - så snacka om vilken liten värld vi lever i. När jag var på återbesök på sjukhuset träffade jag på B som jag jobbat i olika projekt med tidigare, vi skulle ha lunchat senare i veckan men råkade stöta på varandra i sjukhuscafeterian av alla ställen och då fick hon en snabb uppdatering om vad som hänt å att lunchen naturligtvis blir inställd. Iaf, hon berättade att hon träffat en granne till mig på ett kalas och det visade sig vara den granne jag får morgontidningen av varje morgon. Jag var in och berättade för denna granne att jag kommit hem från sjukhuset/Furuhöjden och då visade det sig att även hon har legat på rehabilitering på Furuhöjden. Small world eller hur!

tisdag 19 oktober 2010

Pappersarbete

Idag var Hemtjänsten här och städade för första gången, har en lite kluven känsla inför detta för även om det känns otroligt lyxigt att kunna ligga på sängen och läsa en bok samtidigt som någon springer omkring i lägenheten och dammsuger och torkar golvet, så känns det samtidigt både lite konstigt och obekvämt att inte göra de här sysslorna själv. Jag valde bort att få dammtorkat eftersom de flesta hyllor är i den höjden att jag inte behöver böja mig ner för att torka av dem och då kan jag lika gärna gör det själv när jag har en "bra dag". Dock det som var absolut viktigast för mig var att få badrummet städat. Med två kattlådor blir det en hel del beläggning från dammet som kommer från kattsanden och det värsta jag vet är ett badrum m denna beläggning å en skitig toa, men nu är det rent å fräscht och det känns så skönt att veta att jag får duscha i ett fräscht badkar i morgon bitti :D

Annars har det varit en lugn dag idag, har mest legat och läst en av böckerna jag fick från S - "Sushi för nybörjare" å har kommit ung halvvägs i boken nu. Brukar inte läsa så mycket "chic-lit" litteratur utan mest hålla mig till deckare och kriminalromaner men det är en skön avkoppling att läsa något annat ibland. En fördel med den här påtvingade ledigheten är att jag har möjlighet att upptäcka en mängd nya författare ;)

Har även tagit itu med det otroligt tråkiga jobbet att sortera alla kvitton som kommit in för mediciner, sjukhusvistelse, röntgenbesök, rehabvistelse etc och gjort en första skadeanmälan hos försäkringsbolaget, det bidde en hel del pengar som jag lagt ut redan måste jag säga och mer lär det bli innan detta är över...
Btw, så medan jag ändå pratar om försäkringar så ger jag rådet att du ser över dina egna - en bra olycksfallsförsäkring kan inte underskattas. När olyckan väl är framme är det otroligt skönt att veta att man får tillbaka för sina utlägg (å troligen för sveda och värk oxå).

 När jag ändå höll på med "tråkigt" datajobb passade jag på att titta till PPM-fonderna och göra några byten.

Dagens visdomsord: Skjut inte upp till i morgon det du kan göra idag. Så jäkla kul var det inte när jag insåg att jag hade 2dgrs disk stående i diskhon när jag ramlade av och att ngn annan var tvungen att diska den efter mig....

Avslutar med några visdomsord från Rikard Wolff och låten "Solkräm"
Oroa dig inte för framtiden, eller oroa dig. Men kom ihåg att oro är ungefär
lika effektivt som att lösa en räkneekvation med att tugga tuggummi.


De verkliga bekymren i livet kommer troligen vara sådana du aldrig ens brytt
din oroliga hjärna med, såna som slår ner som en blixt klockan fyra en seg
tisdag....



http://www.rikardwolff.se/sol.shtml

måndag 18 oktober 2010

Återbesök på röntgen

Idag var det dags för återbesök på röntgen samt nytt uppföljningsmöte med läkaren. Efter diverse strul i receptionen på röntgen avdelningen fick jag äntligen komma in 45min senare än utsatt tid. Att receptionen som tar betalt hittar både tid och remiss så man får betala + att man har kallelsen med sig är nämligen ingen giltig anledning till att få röntgas när man var där den 13e och röntgades. Då spelar det lixom ingen roll att man har liggande persontransport från färdtjänst, alla papper i behåll samt att läkaren sagt att jag ska tillbaka varje vecka för kontroll *suck*. Den sena röntgen gjorde naturligtvis att läkaren inte hade hunnit kika på bilderna själv eller hunnit konsultera sina kolleger (ryggexperter) på Huddinge vilket gjorde att läkaren fick ringa upp mig under em med röntgenresultatet istället. Jag passade även på att ställa en del kompletterande frågor som hon skulle diskutera med sina läkarkolleger

Läkaren tycker det låter väldigt bra att jag kunnat dra ner på värktabletterna och hon tycker jag gör det på rätt sätt också vilket känns bra och det känns som om jag är på rätt väg, dels för att jag inte behöver lika mycket tabletter som tidigare men även för att jag inte vaknar lika mycket på nätterna nu som tidigare heller.

Läkaren ringde tillbaka under em och berättade att allt ser ut att gå åt rätt håll med röntgen å att hennes kolleger tycker det ser bra ut, hon informerade även om att jag ska tillbaka och röntgas vecka 1,2,3,4 och därefter vecka 8 samt vecka 12 för att de ska se hur läkningen framskrider, än så länge är det ju bara vecka 1 och 2 som är avklarade och jag fick därför en ny tid på torsdag nästa vecka.


Jag och min korsett
Jag passade även på att fråga hur det är med bilåkande och bilkörande eftersom man blir ganska så låst när man bara kan ha liggande persontransport och from nästa vecka får jag sitta i passagerarsäte i bil om ryggstödet fälls tillbaka väldigt mycket. Det är egentligen en fråga om komfort men eftersom jag kan sitta upprätt så mycket som jag klarar av redan nu så tror läkarna att det ska fungera att åka bil för mig, MEN jag får inte köra bil själv förrän jag tagit bort korsetten vilket dröjer ytterligare 10 veckor *snyft* Känns som om jag straffas hårdare än ngn som kört för fort, jag får körförbud i 3 mån pga av en sketen korsett. Ngt som är bra iaf är att jag fått grönt ljus att åka upp till Bollnäs efter röntgen vecka 4 men då får jag alltså ta tåget liksom om jag ska hem till Bollnäs över jul. Men ni som känner mig, ni vet att om jag känner mig bra såå.... well, jag kommer nog att testa att köra bil innan om det känns bra.

En annan tanke som slår mig då är att hur fabian ska jag ta mig till jobbet om jag inte får köra bil efter att sjukskrivningen är slut, är ju sjukskriven till den 28/11 men om jag inte får/kan köra bil, vad gör jag då? Jag kan väl inte promenera m rullator till jobbet varje morgon eller kan jag?